+36 20 535 5534

Amerikai pólóbajnokok erős magyar akcentussal

by Super User
on 17 július 2015
Találatok: 1751
Nem valószínű, hogy felkapjuk a fejünket a hírre: a CHAWP csapata nyerte az Egyesült Államok U18-as évjáratú vízilabda-bajnokságát.

De ha tudjuk, hogy öt magyar srác is pólózik a kaliforniai alakulatban, akkor mindjárt hevesebben kezd verni a szívünk.

Chino Hills Area Water Polo. Ez a csapat neve, Los Angelestől körülbelül egyórás autóútra, Riverside-ban van a telephelye, s vasárnap óta az Egyesült Államok U18-as klubbajnokságának (US Club Championships) az aranyérmese. A riverside-i együttes a SoCal (South California) csapatát verte a döntőben 10-9-re, leírhatatlanul drámai körülmények között. De nem is ez a lényeg, hanem…

„Öten vagyunk magyarok a csapatban, ketten a KSI-ből, továbbá egy-egy srác az UVSE-ből és a Honvédből, s egy fiú Szombathelyről. Egy hónapja tartózkodunk kint Kaliforniában, én már tavaly is játszottam ezen a tornán, ahogy egyik játékostársam fogalmazott, besegítünk a CHAWP-nak” – nyilatkozta lapunknak még Riverside-ból a 17 éves Lévai András, aki tucatnyi találattal a torna gólkirályi címét is elhódította, s a fináléban háromszor is bevette a dél-kaliforniaiak hálóját.

De vajon mi volt az a drámai végkifejlet?

„Már-már lejárt a játékidő, 9-9 volt az állás, már vártuk a végső dudaszót, amikor a kapusunk, Brett Rehrer rádobta, s a labda jó huszonöt méteres röppálya végén az ellenfél hálójában landolt” – mondta az U18-as magyar válogatott keret játékosa, akivel együtt Oravetz Ákos, Szabó Olivér, Juhász Máté és Vértes Dániel is részese volt a nagy sikernek.

A CHAWP csapatának három nap leforgása alatt összesen hat meccset kellett megnyernie – naponta kettőt-kettőt – ahhoz, hogy bajnok legyen, s a fiúk teljesítették is a nem mindennapi penzumot, Los Angeles Corona nevű városnegyedében, a Roosevelt High School uszodájában.

„Az egész Egyesült Államokból érkeztek csapatok, sőt, még Mexikóból is, s mivel közöttünk még tizenhat éves fiú is pólózott, jobbára velünk egyidős vagy inkább idősebb srácokkal vettük fel a küzdelmet. Az első két napon könnyű mérkőzéseket vívtunk, majdnem mindet tizenöt gól különbséggel nyertük, de vasárnapra igencsak összesűrűsödött a mezőny. Nekem személy szerint jól ment a játék, nemcsak a döntőben, hanem az elődöntőben is három gólt lőttem” – újságolta a balkezes Lévai András, akinek a Központi Sportiskola pólócsapatában Horváth János a mestere, a CHAWP magyarokkal „felturbózott”, immár amerikai bajnok gárdájának pedig bizonyos Jeffrey Silverberg volt az edzője.

Az olvasó joggal kérdezheti, vajon hogyan kerül ki egy majdnem egész csapatra való fiatal magyar pólós egy kaliforniai korosztályos seregszemlére. Nos, mindez nem olyan egyszerű, de mivel magyarok mindenütt vannak a világon, nem megoldhatatlan…

„Póka Sándor, egy korábban az Egyesült Államokban dolgozó magyar vízilabdaedző segítségével jutottunk ki, neki vannak megfelelő kapcsolatai a tornaszervezőkhöz. Pókáról túl sokat nem tudok, csak annyit, hogy valaha Budafokon edzősködött” – tudtuk meg az ifjú Lévaitól, csakhogy innen már nyomon követhető a történet, hiszen a jól megtermett szakember a 2010-es évek fordulóján a Budafóka csapatában tevékenykedett elsöprő lendülettel. Nem túlzás azt állítani, hogy a XXII. kerületben ő fektette le a sportág alapjait kissé érdes, de határozottan eredményes stílusával.

Ifjú honfitársaink augusztus elsejéig maradnak kint Kaliforniában, a hátralévő két hétben már nyugodt lélekkel élhetnek az élvezeteknek, hiszen a bajnoki győzelemmel tovább öregbítették a magyar póló hírnevét.

Forrás: Napi Gazdaság, 2015. július 16.