+36 20 535 5534

Power Aquatics Magyarországon - 2015. április

Mit jelent Szentesnek az amerikai-magyar sportkapcsolat…

Amerikai-magyar sportturizmus - első nyitó programja 2015. április 03 – április 12.

A Várost a vízilabda sport méltán fémjelzi, régi hagyományokra visszatekintve 1934 óta. Generációk játéka, mely nemzetközi sikereket elérve törekedett arra, hogy megmutassa a világnak azt, hogy az összetartás, a csapatszellem, az akarat és a szakmaiság képes újabb és újabb kapukat kinyitni.

Egy újabb mérföldkő érkezett el Szentes város életében. Ennek háttere egy olyan kezdeményezés, mely új fejezetet nyit a magyar-amerikai sportkapcsolatok terén.

 

Az idei évtől kezdődően újdonságként indult az amerikai-magyar sportturizmus, Szentes város vezetésének és az MVLSZ támogatásával. A program országos bázisa Szentes városa. Szentes, ahol kiemelt prioritást élvez az egészséges életmód. A sport, a mozgás a napi élet velejárójaként van jelen. Ennek keretében elsőként amerikai vízilabdások érkeztek Magyarországra április 3-án, melynek tagjai április12-ig vettek részt különböző edzőmérkőzéseken az ország több pontját érintve. Többek között Vácon, Budapesten, Kecskeméten és természetesen Szentesen. Mindeközben meglátogatták Budapest nevezetességeit egy városlátogatás keretében, valamint betekintést nyertek Magyarország kultúrájába, ízelítőt kaptak a magyar vízilabda-élet hétköznapjaiból, a hazai diákok életéből. Ennek a sporton túl számos társadalmi hozadéka is van. A magyar diákoknak spontán nyelvgyakorlási lehetőséget, kulturális szemlélet-megosztást kínálva a vízilabda előtérbe helyezésével. Ebben a programban résztvevő, különböző kulturális háttérrel rendelkező fiatalok esetében a Polo a közös nevező. Egy ilyen esemény lendületet, további motivációt ad a klubtagoknak, mely eredményösztönzést is jelent a csapatok életében, az edzők örömére.

A program másik oldalaként van jelen a magyar vízilabdázó fiatalok lehetősége, hogy kipróbálják tudásukat az Egyesült Államokban hagyományosan megrendezett nyári bajnokságokban. Cél, a nyári szabadidő hasznos eltöltése mellett az, hogy a magyar sportolók megismerjék az amerikai klubéletet, az egyetemi, főiskolai képzést és sportéletet, valamint az ország kulturális, természeti, szociális hátterét. A kiemelkedő képességű sportoló diákok ösztöndíj lehetőséget kapnak neves egyetemektől, tanulmányaik Amerikában történő folytatásához. Mindez egy olyan törekvésnek köszönhető, amely megmutatja a város, a vízilabda iránti elkötelezettséget is. Póka Sándornak és Szénászky Zsoltnak köszönhetően vagyunk részesei ennek a nagyszerű programnak. (A programról bővebben, a folyamatos frissítés alatt álló weboldalon keresztül lehet informálódni, melynek címe: http://www.usa-h2opolo-opportunities.com)

A Szentesen állomásozó amerikai delegáció vízilabdás élharcosai testközelben is élményt szerezhettek a helyi vízilabda sajátosságairól. Az edzőmérkőzések mellett megismerkedtek a várossal, valamint gasztronómiai bemutatón vettek részt. Emellett hivatalosan is kihelyezésre került Szentes város fedett uszodájában, a program első látogatóinak tiszteletére, az amerikai zászló.

Délmagyar. c lap 2015.04.11-i számában megjelent cikk: